Forum : Cainii tracilorSearch Forum

Forum Home > GENERAL > Discutii

 New Topic 
 
 Post Reply 
[1]  2  Next 
 Cainii tracilor 
 Author   Message
  Roderick 
  
 Group: Members 
 Posts: 545 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2008-05-09 09:54:02"Reply With Quote" 
În fresca din kurganul de la Aleksandrovo remarcăm prezența unor câini care atacă un mistreț, în celebra scenă a vânătorii mitologice:



O rasă asemănătoare pare a fi ogarul cretan
www.dogbreedinfo.com/cretanhound.htm





Din http://www.oka.gr/en/CRETAN_HOUND_en.htm
"The classic authors praised the Cretan hounds (Kressai Kynes) as the best hare-hunters known to man and in the ancient times they were exported to the Greek colonies and other countries in Europe, reaching as far as Spain and the British islands, to mix and improve the local hounds."

Câinii ciobănești din România - pe www.ciobanesc.ro

1. Ciobănescul de Bucovina - este, cred, câinele ciobănesc al păstorilor vlahi și, cel mai probabil, al tracilor. Rase foarte asemănătoare cu el sunt întâlnite în toată peninsula Balcanică, căreia îi este specific. Cred că este cea mai veche rasă de câine ciobănesc de la noi.
Vezi http://www.ciobanesc.ro/bucovina/istoricb.htm



Ciobănesc grec ( în Grecia tot vlahii sunt păstori)




2. Ciobănesc carpatin

O rasă endemică în spațiul carpato-danubian, i s-ar putea spune deci "dacică" , dar înrudit cu rasele ciobănesc caucazian și sarplaninac.





3. Ciobănesc mioritic



P
e http://www.ciobanesc.ro/mioritic/mistoric.htm pot fi citite mai multe teorii asupra originii sale. După părerea mea, cea mai probabilă este aceea care îl leagă de migrațiile celților. 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-28 07:36:06"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :

la fel îi foloseau și acum 2000 de ani, probabil

NU LUATI ÎN SEAMÃ POSTÃRILE LUI EUGEN !!! 


mintea românului de pe urmă, după "îi foloseau și acum 2000 de ani"ai adăugat "probabil" :PROBABIL da, PROBABIL nu

Nu crezi că ești un pic nesimțit ? Adică fără a vedea despre ce este vorba, așa la grămadă !??

 

  Top 
  Natoporus 
  228a0_pars_3.jpg
 Group: Members 
 Posts: 298 
 Joined: 2010-01-12 
 Profile
 Posted : 2010-03-27 13:57:42"Reply With Quote" 
 eugen wrote :
Voi singuri ați trecut de la câinele tracilor la căței mici și negri, apoi ca să ajungem să exemplificăm câinele dacilor7tracilor nu găsirăm decât cîinele croat; pe mine să mă scuzați, continuați singuri discuția.

... la căței mici și negri care sunt folosiți de ciobani. Și cum îi folosesc în prezent, la fel îi foloseau și acum 2000 de ani, probabil.

E o realizare faptul că Eugen părăsește această discuție. Ar fi o realizare și mai mare dacă ar părăsi forumul.

 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-27 06:54:48"Reply With Quote" 
Voi singuri ați trecut de la câinele tracilor la căței mici și negri, apoi ca să ajungem să exemplificăm câinele dacilor7tracilor nu găsirăm decât cîinele croat; pe mine să mă scuzați, continuați singuri discuția. 

  Top 
  Natoporus 
  228a0_pars_3.jpg
 Group: Members 
 Posts: 298 
 Joined: 2010-01-12 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 18:24:00"Reply With Quote" 
 Roderick wrote :
Da, ar fi o rasa croata de genul asta





Cainele de intors oile nu e neaparat negru. Nu stiu daca oile se sperie de culoarea asta, pentru ca uneori sunt si ele negre.

Da, cam cu ăsta seamănă câinele despre care vorbesc, cu ăsta din rasa croată, dar, din câte țin eu minte, nu are blana așa de creață. Totuși, căutând câte ceva pe net despre acești câini, am găsit un anunț:

http://www.tocmai.ro/caut-caine-de-intors-oile~a195665.html

Am umblat mult prin munții noștri, dar nu am văzut oi negre în turme. Dacă există, ele sunt rare. Și cred că provin din rase neautohtone. Totuși, nu numai culoarea neagră este atu-ul câinelui de întors oile, ci și lătratul și vioiciunea.

Nu vreau să mă bag în discuții despre câini, pentru că nu mă pricep, de aceea luați ceea ce am spus eu despre câinii negri de întors oile ca o simplă mărturie, din ceea ce am văzut eu pe la stâne. Dacă ar fi după mine, "drăcușorii de Șureanu" ar putea fi o rasă, la fel ca "ciobăneștii de Godeanu" sau ca "ciobăneștii de Fizești".

Apropo de cei mai deștepți câini, cunosc pe cineva care are un câine de întors oile, e negru (nu omul, ci câinele), și reacționează la comenzi verbale de genul: "Adu oaia din coasta X, dealul Y, locul Z". Cunoaște și toponime câinele.

 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 12:46:18"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :
de succes

Te rog să nu te superi, orice cuvânt existent pe lumea asta poate fi folosit ca nickname/apelativ/poreclă.Dar nu știam din ce parte poate veni. Acum știu, doar despre atât a fost vorba.

Got=gotic, am înțeles ,ce nu înțeleg eu ,cum adică "de succes".Știi cum este oricine spune ceva nu spune degeaba, ceva trebuie să fi fost la bază , și nu neapărat ceva configurat f. clar și explicit.uneori spunem lucruri care pe moment sânt nu imposibil ci mai greu de explicat.Dar dacă nu vrei să amănunțim trecem peste asta.

 

  Top 
  Roderick 
  
 Group: Members 
 Posts: 545 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 12:21:12"Reply With Quote" 
 eugen wrote :
Scuze, nu are leg. cu topicul,dar dacă acum îmi pun întrebarea, de ce să nu întreb tot acum: Numele Roderick de ce factură o fi (din ce familie de limbi)?

Nu m-am interesat. Se pare că un rege got de succes a purtat numele ăsta. 

  Top 
  Roderick 
  
 Group: Members 
 Posts: 545 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 12:17:28"Reply With Quote" 
 Natoporus wrote :

Eu am spus bine: câinele negru de întors oile.


Da, ar fi o rasa croata de genul asta




Ar mai fi rase unguresti: puli si pumi.

Puli:




Pumi:


Cainele de intors oile nu e neaparat negru. Nu stiu daca oile se sperie de culoarea asta, pentru ca uneori sunt si ele negre.

Cel mai deștept câine este, se pare, rasa "border collie" - un câine de întors oile:


 *
Atât croații, cât și ungurii susțin că au adus rasele amintite cu ei în migrațiile lor.

Din păcate românii nu au avut până de curând preocupări legate de puritatea raselor de câini. Rasele noastre sunt naturale.

Evident că exista "un soi de câine românesc" util pentru fiecare domeniu - păzit oi, mânat oi, pază, vânătoare etc. , dar se pare că acela de întors oile nu are caracteristici distincte, de rasă. Dacă ar fi avut, chinologii noștri l-ar fi scos la înaintare.

*

O rasă foarte veche de câine, din care e posibil să se fi dezvoltat multe rase de ciobănești este câinele de Canaan






Câinele din Orientul apropiat și mijlociu, unde a început probabil domesticirea. Popoarele care au plecat de acolo l-au purtat cu ele.

Poate că acei câini din fresca de la Aleksandrovo sunt o varietate a acestei rase. 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 07:30:47"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :

Când am adus vorba de rasă am spus-o de două ori că nu știu dacă e vorba despre o rasă.

Dacă tracii practicau păstoritul, ceea ce e mai mult ca sigur, trebuie să fi avut și asemenea câini................

Dacă tracii erau foarte buni crescători de oi, înseamnă că aveau o activitate cu cât mai mici pierderi, iar un rol major ar fi trebuit să-l aibă acești câini de întors oile. De aceea spun că trebuie să-i fi avut.


Și atunci de ce îmi impuți mie folosirea termenului de rasă dacă eu nici nu l-am adus în discuție?

Știi cum se numește asta ? Este o supoziție și a nimănui altcuiva decât a ta. Supoziția este o idee avansată de cineva, poate fi nouă unică numai a lui în premieră și poate fi foarte valoroasă. Dar trebuie făcută dif. între supoziție/bănuială/a crede și realitate.

Adică trebuie susținută și demonstrat că așa ar fi fost. Am fost înțeles ?

crearea, apariția unui soi sau rasă indiferent că e vorba de morcovi sau câini implică niște aspecte legate de biologie care necesită demonstrarea existenței unor caracteristici specifice pe o perioadă rel. lungă de timp. Ca să fiu mai bine înțeles și să înțelegi ce aspecte implică un soi sau rasă,

- există soiuri perene de porumb, care sânt f. rezistente dar au prod. mică la hectar și soiuri obținute prin încrucișare artif. cu prod. mare la hectar dar care nu au capacitatea de a se menține în mediul natural și de a se înmulți și rezista. În fieșcare an trebuie să cumperi sămânța de la stațiunea experimentală X sau agrosemul Y.

Așa am avut noi, România problema cu rasa câinilor ciobănești mioritici.

Da, corect am avut demult acești câini da' Europa nu a știut de ei, adică s-a făcut că nu știe pentru că nu fig. ca rtasă omologată.

Și atunci noi din patriotism național am făcut un mare efort, care a durat câțiva ani buni:

-Să arătăm că putem prezenta X ani la rând exemplare care unul seamănă cu altul , și nu că seamănă de la 1 Km ci să fie la fel la măsurători și analize legate de aspect f. riguroase.

Vezi Natoporus (și acest lucru este valabil și pt. alții ca și Croitoru,Roderick, ș.a. poate mai puțin Marchidan):

- vă mai legați voiu cba că sânt de formație inginer, ba că locuiesc în Banat, ba că după părinți sânt moldovean, dar vă rog să rețineți:

- Lumea științei este una destul de exactă; dacă cineva nu are suf. simț de organizare, nu este suf. de pedant, de consecvent în a susține și demonstra ceva, nu vom face nimic decât să ne tot certăm. Am observat în dif. ocazii că dacă se discută strict despre ceva, ușor-ușor din neatenție și lipsă de disciplină discuția se mută/se discută despre ceva care are legătură dar este diferit. Nu mai explic mult, sper că înțelegi. deci pedant, exact, la obiect și multă curățenie și atenție la ce afirmăm în sensul că credem și ceea ce am putea deomonstra fără putință de tăgadă cu probe "irefutabile" la o adică.

 

  Top 
  Natoporus 
  228a0_pars_3.jpg
 Group: Members 
 Posts: 298 
 Joined: 2010-01-12 
 Profile
 Posted : 2010-03-25 04:26:18"Reply With Quote" 
 eugen wrote :

Dacă ai adus vorba de rasă, ce ai în cap,ce ai vrut să spui ?

Bine, fie negru și mic cu pete sau fără, îl foloseau tracii, ar fi ceva să susțină asta,sau doar vreți să vorbiți despre câini?


Când am adus vorba de rasă am spus-o de două ori că nu știu dacă e vorba despre o rasă.

Dacă tracii practicau păstoritul, ceea ce e mai mult ca sigur, trebuie să fi avut și asemenea câini. Ei nu trebuie dresați, ei își învață "meseria" de la câinii mai bătrâni, formându-și acest instinct de a alerga după oi în timp, de la generație la generație. E singurul mod în care ei se pot face utili, fiind mai mici și neputând înfrunta lupii sau urșii. Ei observă că nu au nevoie să atace pentru a speria, pentru că lătratul lor intens, vioiciunea și mai ales culoarea închisă sperie oile, iar oile speriate tind să se regrupeze în turmă.

Fără asemenea câini, este foarte greu să fii cioban la sute de oi, pentru că ți se decimează turma. Câinii de pază stau cu turma, dar nu prea aduc oile rătăcite înapoi. Iar o oaie pierdută de turmă este victimă sigură. Dacă pierzi una pe zi, într-un sezon de păstorit montan se pot pierde peste 100 de oi. Se pierd oi și cu câini de întors oile, darămite fără.

Dacă tracii erau foarte buni crescători de oi, înseamnă că aveau o activitate cu cât mai mici pierderi, iar un rol major ar fi trebuit să-l aibă acești câini de întors oile. De aceea spun că trebuie să-i fi avut.

 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-24 08:22:14"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :
Tu ești ăla care divaghezi pe orice temă, care faci analiză pe text, care ții neapărat să contrazici orice și să înjuri pe oricine nu e de acord cu tine

Îmi cer scuze pentru ce nu ai fost atent tu, eu nu am vorbit de rase.Nu e problema de monitor problema este ce o fi în capul tău, la ce te gândești.Cel puțin la câini lucrurile sânt clare, există o evidență strictă a raselor de câini.Care nu sânt pe listă întră la categoria "liber la zburdat".Dacă ai adus vorba de rasă, ce ai în cap,ce ai vrut să spui ?

Bine, fie negru și mic cu pete sau fără, îl foloseau tracii, ar fi ceva să susțină asta,sau doar vreți să vorbiți despre câini?

Te-am înjurat? Sau ai vrea să fii înjurat,nu prea înțeleg.Oricum vezi că rezolvi problema mai rapid cu Croitoru.

PS. Măi, da și Roderick ăsta e o figură; după ce ne arătă câinele trac, ogarul cretan și pe îl' egiptean la un moment dat sări pârleazul brusc și sub o formă de săritură lungă-lungă la câinii ciobănești ? Cum dracu, ce o fi avut în cap ?

Ca acuma să se discute despre n'șpe feluri de câini de la ăia mici negri și răi până la alții mai impunători ca și câinele ciobănesc românesc omologat de-abia mai an'.

Scuze, nu are leg. cu topicul,dar dacă acum îmi pun întrebarea, de ce să nu întreb tot acum: Numele Roderick de ce factură o fi (din ce familie de limbi)?

 

  Top 
  Natoporus 
  228a0_pars_3.jpg
 Group: Members 
 Posts: 298 
 Joined: 2010-01-12 
 Profile
 Posted : 2010-03-24 04:41:15"Reply With Quote" 

Eugene, ți-ai cumpărat monitorul ăla de 25", că din nou nu vezi bine? Topicul este "Câinii tracilor", nu "Rasele tracice de câini". Eu am spus bine: câinele negru de întors oile. Nu este o rasă, dar am explicat de ce e mai eficient dacă e negru. În plus, fiind mai mic, nu consumă atâta hrană decât cei de pază. Petele albe nu contează, important e să fie negru. Cei despre care spuneam că seamană cu niște drăcușori sunt complet negri. În fotografia de mai jos nu sunt "drăcușori", dar am încercuit un câine negru de întors oile.

Tu ești ăla care divaghezi pe orice temă, care faci analiză pe text, care ții neapărat să contrazici orice și să înjuri pe oricine nu e de acord cu tine, care creezi piste false de discuție, care răspunzi la postări de acum 2 ani tot ca să-ți bați joc, care scrii și ștergi apoi rescrii și tot tu ne "amintești" care e subiectul discuției, cu toate că noi nu ne-am abătut deloc de la ea.

 

  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-23 09:32:07"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :

NATOPORUS: Un câine pe care trebuie să-l fi avut tracii este câinele negru de întors oile.

SCHNEIDER/CROITORU:Cei mici erau negri cu pete albe,


Bine ,să sperăm că măcar la potăi o să ajungi să te pricepi un pic și în final să lămuriți problema "CUȚU"

Mai ținem minte careva de unde am plecat și ce am vrea să susținem / evidențiem ?

 

  Top 
  Florin Croitoru 
  292f7_florinavatar.jpg
 Group: Members 
 Posts: 404 
 Joined: 2008-03-22 
 Profile
 Posted : 2010-03-23 08:38:47"Reply With Quote" 
 eugen wrote :
Ăștia sânt câinii ăia mici și răi? vedeși că ciobănescul german este o altă rasă distinctă. vreți să vă arăt poza ?

dacă dai citat din mine răspunde la ce am scris eu, nu la ce a scris Natoporus.Prost cum ești amesteci lucrurile. Eu am scris că erau cîini  mici NEGRU CU ALB, nu că erai RĂI.  Am scris că erau și cîini de pază de culoarea oilor. NU AM scris că era pe acolo vreun cîine din rasa CIOBĂNESC GERMAN. Ciobanii aceia NU AVEAU cîni din rasa ciobănesc german.

Știu bine de tot cum este rasa ciobănesc german.

 

 
Florin Croitoru 
 
  Top 
  eugen 
  2c496_z15.1aion[1].jpg
 Group: Members 
 Posts: 2158 
 Joined: 2008-03-08 
 Profile
 Posted : 2010-03-23 07:16:46"Reply With Quote" 
 "Quote Message" :
ciobani germani din Tirolul italian. Aveau , așa cum spui tu, două feluri de cîini. Cei mici erau negri cu pete albe,

Ăștia sânt câinii ăia mici și răi? vedeși că ciobănescul german este o altă rasă distinctă. vreți să vă arăt poza ? 

  Top 
  Florin Croitoru 
  292f7_florinavatar.jpg
 Group: Members 
 Posts: 404 
 Joined: 2008-03-22 
 Profile
 Posted : 2010-03-23 03:10:01"Reply With Quote" 

Da, așa este, Natoporus. Chiar acum vreo 6 zile am văzut la Tv un film documentar cu ciobani germani din Tirolul italian. Aveau , așa cum spui tu, două feluri de cîini. Cei mici erau negri cu pete albe, iar cei mari erau de o singură culoare, aceeași cu oile.Cei mici erau pt manevre,iar cei mari erau de pază.Cred că nu au descoperit ei asta ci că s-a făcut și în antichitate în multe locuri.

 

 
Florin Croitoru 
 
  Top 
 New Topic 
 
 Post Reply 
[1]  2  Next 

Jump to    


C Dacia Revival International Society President & Founder: Dr. Napoleon Savescu